Folt tisztításBejegyzésemnek aktualitást ad a közelgő karácsonyi ünnep és a szilveszterezés. Vendégek seregét várjuk asztalunkhoz, melyet az ünnepi terítőnkkel fedünk le, és persze tudjuk, hogy egy két folttal idén is gazdagabbak leszünk a sokaság elvonultával. (Talán egy-két paca a ruhánkon is éktelenkedni fog a halászlének köszönhetően).Mit tegyünk, hogy mentsük a drága terítőt és a ruhát?
Legkönnyebb a folttisztítás, ha a folt keletkezése után azonnal, még frissiben megkíséreljük az eltávolítását. Ha nem tudjuk azonnal kezelni a foltot, sokat segít a hidegvizes öblítés, és az óvatos szappanos átmosás.
Ha a folt ezek után sem mozdul, próbálkozhatunk az enzimekkel.
Az enzimek olyan anyagok, amelyek nagyobb molekulákat kisebbekre tudnak hasogatni. Léteznek zsírbontó, keményítőbontó és fehérjebontó enzimek.

Alacsony hőmérsékleten a leghatékonyabbak, sőt, 60 C fok felett elbomlanak, tehát ne használd forró vízben!
Amikor egy mosószer gyártó hangsúlyozza, hogy terméke intelligens, vállalja, hogy mosószerük/ folttisztítójuk komplex megoldást nyújt, és mindenféle foltot kivesz. Ehhez azomban az kell, hogy a termékébe többféle enzimet keverjen, pedig egy adott folt eltávolításához egyféle is elég lenne.
Sajnos az enzimek annyira nem intelligensek, hogy meg tudják különböztetni a szövetből eltávolítandó folt fehérjéit, a bőröd fehérjéitől (az enzimek a szövetszálak között megmaradnak a mosás után), ráadásul a bolti mosószerekben génmanipulált mikroorganizmusk által előállított enzimeket használnak.


Gondoljunk csak bele, hogy a "fejlett" országok asszonyai naponta hány millió köbméter mosószeres szennyvizet engednek a csatornákba, folyókba, tavakba. Tudom, hogy sokkal kényelmesebb egy intelligens és/vagy húszféle összetevőt tartalmazó mosószert belezuttyantani a gépbe, és elvárni tőle, hogy egyben megoldja az összes létező problémánkat, de ennek komoly ára van: bőrirritáció, környezetkárosítás, és sajnos a ruháink élettartamának csökkenése.

Én 2009 februárjában vásároltam az első "bio mosás" csomagomat, és azóta ennek az alternatív lehetőségnek az elkötelezett híve, majd forgalmazója lettem.
Két gyermekem mellett az eddig előforduló kissebb-nagyobb foltokat, a marhaepe szappan, a narancsolaj és a nátrium perkarbonát segítségével mindíg ki tudtam venni a textíliákból!
A marhaepekivonatos és a narancsolajas folttisztítók nagyon erősek, ezért nem színtartó textíliákon mindig érdemes az első használatnál egy rejtett helyen színtartóssági tesztet végezni.

0 megjegyzés:

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Gold Price in India