Mosószóda (Nátrium-karbonát)

Jellemzői
Fehér színű por, vagy színtelen kristály, vízben nagyon könnyen oldódik. Mivel hidrolizál, vizes oldata lúgos kémhatású. Vizes oldatából 10 molekula kristályvízzel kristályosodik ki. Savak hatására felbomlik és a megfelelő nátrium-sókká alakul.Előfordulása, előállítása
A természetben előfordul szikes talajokban és egyes tavak vizében. Ezen kívül megtalálható még a növények hamujában. Előállítható a Solvay-eljárással, melynél alapanyagként nátrium-kloridot, ammóniagázt és szén-dioxidot használnak. Tömény nátrium-klorid oldatba nyomás alatt ammóniagázt és szén-dioxidot juttatnak, melyből ammónium-klorid és nátrium-hidrogénkarbonát képződik. A nátrium-hidrogénkarbonát vízben kevésbé oldódik, mint az ammónium-klorid, így por alakban kiválik az oldatból, melyet összegyűjtenek, megszárítanak, és végül kiizzítanak. A végeredmény vízmentes nátrium-karbonát, ammónium-klorid és szén-dioxid, melyet a folyamat elejéhez visszavezetnek.

Felhasználják az

  • üveggyártásban,
  • vizek lágyításánál,
  • mosószerként a textiliparban,
  • lúgosítóanyagként előhívókban
  • Mosás, Áztatás, Mosogatás, Általános tisztítás a háztartásokban

Forrás: Wikipédia

Használhatjuk még általános tisztításra is, zsíroldó hatása miatt alkalmas erősen szennyezett textíliák, felületek karbantartására is.
Túl nagy mennyiségben a talaj szikesedéséhez vezethet, ezért azokon a területeken, ahol magas a talajvízszint, használata nem ajánlott. Másutt kiválóan helyettesítheti a foszfátos tisztítószereket.

Amennyiben mosogatásra használod (5 liter vízben 1 evőkanál mosószóda), akkor az üvegedényeket érdemes ecetes vízzel öblítened, hogy ne száradjanak foltosan!
Érzékeny bőrüeknek ajánlott a gumikesztyű használata, mert a bőrt szárítja.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Ki is fogom próbálni mosogatógépbe, valószínüleg elég lesz egy teánkanálnyi, az öblítő rekeszbe pedig ecetet töltök. Kíváncsi vagyok az eredményre. Majd meg írom. (hogy ez eddig miért nem jutott eszembe?) ;-) Köszi az ihletet! :-)

Unknown írta...

Kipróbáltam, nem az igazi! :-(
A felültöltös-mosógép tulajdonosok által tapasztalt fehéres lerakódás miatt. Lehet, hogy az öblítőszeradagoló kevés ecetet ereszt be a végén...
Mosogatógépbe marad a dió és a tabletta.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Gold Price in India