Növényápolás mosódióval

Arra, hogy a mosódiót kipróbáljam a "megszokottól" eltérő módon is, az adott lehetőséget, hogy a több éve áttelelő korall növényeim az ablakpárkányban betetvesedtek.
Szó szerint ellepte őket a levéltetü, pedig már a bimbóik is kezdtek kialakulni. Igazán kár lett volna veszni hagyni őket...
Harminc gramm mosódiót törtem tehát apró darabokra és tettem fel másfél liter vízben a tűzhelyre. Addig hevítettem csak, hogy gyöngyözzön, majd lejjebb vettem és lassú tűzön kevergetve hagytam, hogy a szappan kioldódjon a héjból.
A kész folyékony mosódió állaga sűrűbb mint a víz (hasonlít arra, mint amikor tortazselét főzünk), színe barnás, illata és íze (oops, megkóstoltam) kesernyés, a folyadék kissé ragadós.
Hagytam kihűlni, majd 2-3 dl-t töltöttem szórófejes tartályba és enyhén ecetes vízzel felhígítottam, hogy permetezhető legyen.
Evvel fújtam be bőven, a kádba helyezett növényeket, és egész nap hagytam hatni a lemosót. Este csapvízzel lezuhanyoztam a növényeket, melyek ismét régi fényükben tündököltek.

0 megjegyzés:

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Gold Price in India