Nátrium Perkarbonát - Fehérítő só

Pár mondatot szeretnék írni a fehérítő sóról. Jópáran vannak, akik még csak mostanában kezdenek ismerkeni a mosódió nyújtotta bio mosás lehetőségeivel.
Sajnos vannak, akik csalódnak, amikor a fehér ruháikat, törölközőket kiveszik a mosógépből és nem a megszokott vakító fehérséget látják, amit az úgynevezett "intelligens" mosóporoknál megszoktak.
Lehet, információ hiányában lemondanak a további vegyszermentes mosásról, mondván: "Nekem ez nem vált be!"

Ne adjuk fel ilyen könnyen! Segítségünkre lesz a Nátrium Perkarbonát! Ez a fehér, biológiailag lebomló por fehérítő- és fertőtlenítő szer, fehér ruhák mosásához, erős foltok előkezeléséhez, áztatásához ajánlott. Pelenkáknál, partedliknél, balesetes bodyknál fantasztikus eredményeket lehet vele elérni például ;-) Függönyeink és törölközőink, valamint férjeink edzőcuccai sem fognak tiltakozni a kezelés ellen. Sőt!


Használat:

Én általában a fehér ruhákat előmosás + mosás programon szoktam elindítani 60, vagy annál magasabb hőfokon. Ilyenkor mindkét mosószer tárolóba rakok 1-1 adagoló kanállal. Adagoló kanálnak a használaton kívüli babatápos kanálkát neveztem ki (van dögivel). A mosódiót berakom a ruhák közé, vízkőoldónak löttyintek az öblítő tartályba egy kis ecetet, mosóparfümöt vagy fél adag öblítőt, és indítom a programot. Jó tudni, hogy a fehérítő por 40 foknál magasabb vízhőmérséklet esetén hatékony, ezért ettől alacsonyabb hőmérsékleten ne mossatok, ha a fehérítő port használjátok!

Foltok kezelése:

Amennyiben eseti foltokat (vér, bor, fű) szeretnél eltüntetni a textíliából, megteheted azt egy kiskanálnyi vízzel pépesített por segítségével. Áztasd be a ruhát, tedd a foltra a pépet, ha szükségesnek látod, dörzsöld meg. (Használj gumikesztyűt, különösen akkor, ha bőröd érzékeny!!!) Hagyd 1-2 órát hatni, majd mosd ki a gépben. Áztatáshoz 5 liter langyos vízbe 1-2 evőkanálnyit érdemes tenni.

Lényegében korlátlan ideig eltartható.


Amire figyelni kell:

- Gyermekek elől elzárandó! Hűvös helyen tárolandó!
- R8: gyúlékony anyagokkal  érintkezve tűzveszélyes, azoktól távol tartandó.
- R11: könnyen gyulladó
- R22: nem szabad lenyelni, lenyelve káros az egészségre.
- R41: szembe és bőrre  ne kerüljön, amennyiben a termék szembe kerülne, bő vízzel alaposan öblítsd ki.

5 megjegyzés:

Erika írta...

köszi, már kérdezni akartam, nekem miért nem akar működni... de általában 30 fokon mosok, ritkán 40-en. Fehéríteni egyébként a dió mellé szódabikarbónát szoktam tenni, az is használ. Valaki meg citromot írt, ki kéne próbálnom...
De egyébként nem csalódtam a dióban eddig, olyan öröm vele mosni! és teregetni is, komolyan! nagyon puha a ruha tőle, csak összehajtom és pakolom el, egy-két dolgot kell csak vasalni!

Lente Julcsi írta...

Köszönöm a tájékoztatást itt is!Már várom,hogy kipróbálhassam.
Koszos,melós ruhához is jó ez a fajta tisztítás,vagy ahhoz mást alkalmazzak?Nem olajos,hanem kőműves-burkolós koszra gondolok.

Trixi írta...

Örülök, hogy jókor írtam ezt a bejegyzést... már igazán itt volt az ideje! :-) Kíváncsi leszek Eri, hogy nagyobb hatékonyságról számolsz-e be, magasabb hőfokon. Remélem, elégedett leszel!

Julcsi, megmondom őszintén, kőműves-burkolós ruházattal még nem volt dolgom, ezért nem merek nyilatkozni. Viszont örülnék nagyon, ha a tapasztalatodat megosztanád majd a nagyközönséggel a fórumban! :-) Okosodjunk együtt!

Névtelen írta...

Én úgy tudom, hogy a nátrium perkarbonát alacsony hőfokon oldódik és adja le az aktív oxigént. Mivel alacsony a víz hőfok, (30-40)ezért érdemes hosszú programot használni.De ezt hideg vízbe áztatott pelusokhoz adva, jól látszik.
Másik haonló anyag ami magas hőfokon fejti ki ugyanezt, az a nátrium perborát-tetrahidrát. keresgélve a neten kapható vagy a v.anni boltokban Oxi-max néven fut hasonló.

Én ezt szeretném megosztani.

Erika írta...

Képzeld, én is kipróbáltam hideg vízben, és tényleg hatékonyabb! szemmel láthatóan bubizott meg dolgozott az áztatóvízben:) érdekes... mindenesetre nekem használ, a gépbe is teszek, aztán lesz ami lesz:)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Gold Price in India