Birsalma sajt

Tavaly tavasszal a birsalma fám csodálatosan szép volt. Telis-tele virággal... Nagyon örültem a várható bő termésnek, mert eddig csak pár darab alma termett évente, igaz, emelkedő tendenciát mutatott a mennyiség.
Annyi de annyi alma lett, hogy ajánlottam fűnek fának és persze az ínyencek rá is haraptak az őstermelői áron adott portékára. :-)
Anyukámék főztek kompótot, és gyümölcs levest belőle, majd kiléptem én a konyhai rivaldafénybe és megfőztem életem első, óriási adag birsalma sajtjának valót. A kiöntött formák, mandulásak, diósak és natúron maradtak, azóta szépen szikkadnak és fogyasztható állapotba kerültek.
Tudom, nem szép dolog az öndícséret, de nagyon finomak lettek! Ha Ti is megkóstólnátok, írjatok! :-)

Ahogyan készültek:
Finomabb lesz a sajt, ha a frissen szedett, még zöld gyömölcsöt használjuk fel hozzá.
Az almákat megmossuk, felkockázzuk és rozsdamentes edényben feltesszük főni egy kevés vízzel. Fedő alatt lassan puhára főzzük.
Ezután átpasszírozzuk, lemérjük a velőt és a súlyának megfelelően 80% cukrot mérünk le. A pépet visszatesszük a tűzre, és a cukrot csak akkor tesszük a gyümölcshöz, ha az 2/3 mennyiségre összesűrűsödött.
A cukorral együtt már csak lassú tűzön, folyamatosan kevergetve várjuk hogy sűrűsödni kezdjen. Ekkor, mintát teszünk egy porcelán tányérra.  Ha a tányérra dermed, a főzést befejezzük.
Tetszés szerint mintákba vagy olajozott tányérokba töltjük. Keverhetünk dió, vagy mandula darabokat a péphez.
24 óra elteltével a formákból kifordítjuk őket és sütőpapíron 48 óránként át forgatjuk a sajtokat. Ez mindaddig szükséges, amíg a sajtok fénytelenné válnak és "bőr" képződik a felületükön.


Hmmmmm

2 megjegyzés:

eszterda írta...

Hú, én is odavagyok ezekért a csemegékért! Idén, annak ellenére, hogy itt voltam az újszülött babával, még erre is jutott időm. Raktam bele diót is! És most Karácsony tájékán vettük elő. Nektek is egészségetekre!

Trixi írta...

Ugye hogy teljesen más mint a bolti? :-)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Gold Price in India