Lámpaláz

Végre eljutottam ide is. Hiányzott már a blog írás! :-)
A héten sok minden történt velem, azon túl, hogy a gyerekek felváltva rosszul voltak, egyik délelőtt csalódottan hívott a barátnőm, hogy nem érti mit csinál rosszul, de elege van az egészből.
A mosódiója (folyékony) nem mos, a ruhák foltosak maradnak és az izzadság szagot is érzi rajtuk még mosás után is és a fehérek nem olyan szép fehérek, mint régen voltak, a tapintásuk pedig nem olyan kellemes, mint amikor rendes adag öblítővel öblített.
A mosódió bizonyítottan mos, tehát avval gond nem lehet! :-)
Végigpörgettük, vajon mit csinálhat rosszul.
 • Mosógép kitakarítva?
 • Ruháknak van mozgásterük? Nincs teletömve a gép?
 • Ecetet használt a mosáskor?
 • Folyékony mosódió mennyisége elegendő volt?
 • Vízlágyítót használt?
 • Fehérítőt használt?
A válasz minden kérdésemre igen volt.
No, most légy okos Domonkos, vakartam a fejem rendesen.
A végén arra jutottunk, hogy ugorjon át hozzám a kisfiával, és hozzon pár reménytelennek tűnő szennyest, úgyis indítanám a gépet, kimossuk nálam, közben megnézheti a már éppen megszáradt ruháim színét (vagy éppen fehérségét), megfoghatja, megszagolhatja őket. Képet alkothat a dió valós hatékonyságáról. (Nem véletlenül mosok már egy éve mosódióval! No! :-) )
Délután meg is érkeztek és kiborítottuk a szennyest. Volt ott minden, mint a búcsuba:
 • kakis body
 • paradicsomos nadrág
 • kakaópótlós pulcsi
 • narancsos body
 • kakaós csigás póló
Lámpalázam lett. Tudom, hogy mos a dió, hiszen tapasztalom minden mosásnál, de mi van ha most az egyszer cserben hagy? Nem. Az képtelenség!
Előkészültem a nagy beavatkozásra. Mivel mindegyik szennyeződés élelmiszertől származott (+ 1 kakifolt), mindegyiket megdörzsöltem marhaepe szappannal hideg vízben és hagytam őket állni. Kis idő elteltével átmostam őket és még egyszer bedörzsöltem, ismét pihentettem őket...Közben barátnőmnek hívása volt, viccelődött, hogy "bio mosás továbbképzésen van" :-)
Lavórba meleg (40C felett) vizet töltöttem, az átmosott, átöblített ruhákat átraktam ebbe és megszórtam nátrium perkarbonáttal (fehérítő só / folt tisztító só), majd átforgattam és megtunkoltam őket. Kb 10-15 percig hagytuk hatni, majd az egészet átzuttyantottam a mosógépbe. (tovább is hagyhattuk volna, de barátnőm még aznap haza akart érni. :-))
A mosógépet előmosás + mosás programra állítottam, tekintettel arra, hogy a hozott szennyeződések nem frissek, hanem többnaposak voltak.
Mind az előmosás, mind a mosás rekeszbe a mosószer helyére egy-egy teáskanálnyi mosószódát és fehérítő sót is raktam. (biztos, ami ziher) A ruhák után lendítettem még a mosódiós zsákot (én szíveseben használom a zsákos megoldást, mint a folyékonyat.) és az öblítő rekeszt félig töltöttem ecettel és fele mennyiségű öblítőszert tettem hozzá.
Miután a gép lejárt, kivettem a ruhákat és következett a mustra. (Uh! Nagyon izgultam ám!)
A ruhák kellemes puhák voltak, a fehérek fehérek, a foltok eltűntek, vagy éppen csak hogy látszódtak.
Biztos vagyok menne, hogy még 1-2 ilyen alapos sikamika és mosás után, ezek az elhalványult szennyeződések el fognak tűnni, főleg, ha napra teszi őket száradni.
A tanulságot levonva:
 1. Örülök, hogy az én fiam elfogadja a partedlit és a ruhái csak nagyon ritkán balesetesek :-)
 2. Minél gyorsabban esünk neki a baleset maradványainak, annál hatékonyabbak tudunk lenni. (Utána áztató vízben nyugodtan várakozhat a ruha a mosógép menetrend szerinti indulására.)
 3. Időt kell szánni a makacs foltokra, igenis elő kell kezelni őket, ugyanúgy ahogy a hagyományos mosószereknél is. (Miért is van a marhaepe szappan? Amiért a vanish is létezik!)
 4. A fehérítő só a barátunk, 40C fok felett hatékony!
 5. A mosódió nem hagy cserben!
 6. Friss baleset esetén az azonnali kezelés már első mosásra a megfelelő eredményt hozza!
 7. Az ecet megfelelő mennyiségben minden mosáshoz adva, meggátolja a vízkő lerakódását a ruhák szálai között, ezért a színes ruhák és a sötétek nem kezdenek "szürkülni", hanem szép élénk színűek maradnak!
Barátnőm szerint: 
Hát igen. Így már tényleg másképp néznek ki a ruháink! (Kell ennél több?)

 

7 megjegyzés:

Erika írta...

OLyan jó, h ezt leírtad, köszi! egy csomó dologban én is megvilágosodtam...:) Valahogy furcsa átállni egy megszokott mosási módszerről erre az okos mosásra, és néha bizonytalankodtam én is, vagy nem az lett az eredmény, amit vártam, de általában az én hibám volt, nem a dióé:)

Trixi írta...

Eri, múltkor írtad, hogy nagyon bevált a dióhéj, így azt hittem, neked zökkenőmentesen sikerült az átállás. Bár igaz, azóta jócskán eltelt pár hét, és gondolom azóta szebbnél szebb, nagyobbnál nagyobb kihívásokkal állította szembe a diót a 4 gyermeked...
Ha bárhol elakadnál, szólj, írj a problémáról, hátha más is küzd vele, és sikerül megtalálnunk a megoldást. Fagor mintabolt is nagy mágus, szuper ötletei vannak! Biztosan beszáll az ötletelésbe! :-)

Feszter írta...

Hétvégén kezdtem az átállást, a kezdeti eredmények bíztatóak! Nagyon jókat írtál most is, hasznát fogom venni. Az már most látszik, hogy a foltokhoz be kell szereznem még ezt-azt, de sima mosáshoz már nem használok mosószert. Köszönöm!

Trixi írta...

Én köszönöm Kökörcsin! Örülök neked! :-)
Több termék lesz, illetve törzsvásárlói kedvezmény kialakításán dolgozom, kérem a türelmedet! :-)

eszterda írta...

Ahogy olvastam a bejegyzésed, az vettem észre, hogy Veled együtt izgulok, mi sül ki a problémából. És HAPPY END!!!

Unknown írta...

Mostanában nekem sem úgy mos a dió, mint kellene, nem mehetnék át egyik hétvégén?
(Csak vicceltem! :-) hi-hi)

Trixi írta...

Kedves Fagor mintabolt! Te ne jöhetnél??? Hozd a pereputtyot is, sütünk kürtös kalácsot! (Eredeti erdélyi recept, eredeti sütőfával!)És persze moshatsz is ha akarsz! :-)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Gold Price in India