Nem tartozik ide, mégis...

leírom, mert szeretném megkérni azokat az olvasóimat, akinek a családjában kisgyermeknél előfordul(t) aszmatikus légzés, e-mailben ossza meg velem tapasztalatait illetve az alkalmazott gyógymódokat, terápiákat.
Marci hét végén megfázásos tüneteket mutatott, hőemelkedéssel orr0,folyással. Éjjelente köhécselt. Ma délelőtt azonban nehézlégzése, légszomja lett, váladékot hányt. Egyébként is vittem volna Marcit a háziorvoshoz, de így azonnal indultam vele az orvosi rendelőbe. Az egyik, éppen rendelő doktornő már ott adott Marcinak Puff-ot (Ventolin), majd sürgősséggel utalt minket tovább a Heim Pál pulmonológiára.
A vizsgálat szerint vírusos fertőzés okozza az aszmatikus reakciót. Az hogy ez csak alkalmi, vagy maradandó-e, még nem lehet eldönteni. :-(
Most kivárunk. 4 napig csökkenő mennyiségben kell alkalmazni a puff-ot (óriási nagy vizipisztolyra emlékeztető tubussal kell használni, aminek az egyik végén a gyógyszert kell puffantani, a másik végén pedig maszkból a gyermek szívja a gyógyszeres levegőt).
Remélem  bonyodalom nélkül fognak telni ezek a napok, bár a doktornő felkészített, hogy még akármi is lehet, és ha romlana az állapota, azonnal vigyük be Marcit a kórházba.
Várom szíves hozzászólásaitokat, vagy leveleiteket a témában. Mi tehet jót egy aszmatikus légzésű kisgyermeknek? Sólámpa? Sóbarlang? Hideg párásító? Mire figyeljek, mi kerülendő?
Köszönöm előre is a segítséget.

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!
Sajnálom a picurt :(
Nem jók ezek a dolgok!

A kislányomnak hideg párásítót javasoltak a Heim Pálban a Ventolin mellé, viszont nekünk nem volt asztmás roham, csak állandósult köhögés. Az orrmanduláját múlt héten vették ki neki is.

Azt hiszem szellőztetni kell a lakást többször is, hogy friss levegőt kapjon.

Van valami vírus most, mert tesóm pont ma volt kórházban. Égett a légcsöve, köhögött, éjjel nehezen kapott levegőt. Most reggel bement a kórházba, mire kijött, már a hangszálaira is ráhúzódott a vírus.

Bízunk benne, hogy rendbe jön hamar! Szorítunk nektek!

Lente Julcsi írta...

Igen,jó a sólámpa,sóbarlang,hidegpárásító.Ajánlanám még a sópipát,bár Marci még kicsi hozzá úgy gondolom,de lehet,hogy van kicsiknek megfelelő változata is.Ha fekve köhög,ajánlatos egy magas párnán-a hátát megemelve-altatni.Azt is jó lenne megtudni,hogy allergiás e valamire,ami kiválthatja a köhögést-fulladást.
Remélem Marci hamarosan meggyógyul!

Trixi írta...

Sziasztok!
Köszönöm a segítséget. A lakást szellőztetem bár nagyon hideg van. Rövid időre erőteljes huzatot csinálok, hogy vigye ki a használt levegőt. Marci szobájában a kisablakot nyitva hagytam résnyire és jól betakarva alszik.
Sópipát kapok kölcsön, talán majd éjjel az ágya mellett elindítom, mert különben nem ül meg mellette (sajtkukac).
Igen, sokszor köhög alvás közben, a z emelőpárnát kiszedte a matrac alól, ezért az ágy lába alá raktam könyveket. :-)
Már javul, nem lélegzik olyan erőteljesen, a mellkasa sem horpad, de még hallatszik ahogy "zörög" a tüdeje. Az éjszakát köhögéssel és gyógyszer lélegeztetéssel átvészeltük, a doktornő felírt 1 kúp lórugás szteroidot. Többre nem lesz szükség ha minden rendben megy.
Köszönöm a jókívánságokat!

Névtelen írta...

Hogy van a picur?
Sikerült normalizálni az állapotát?

Névtelen írta...

Találtam egy módszert még, ha befulladna a gyermek:

"A kisgyermekeknél jelentkező, hajnali ugató köhögés jól reagál hűvös, nedves levegőre. Ha gyermekünknél ezt a tünetet észleljük, tartsuk őt fürdőkád vagy mosdókagyló felé, melybe nagy sebességgel engedjünk hideg vizet, az így keletkező hideg pára jó hatású a legtöbb esetben. Másik megoldásként a felöltöztetett gyermeket tartsuk a nyitott hűtőszekrény elé, vagy nyissuk ki az ablakot. Mindeközben nagyon fontos, hogy nyugtassuk meg gyermekünket. Ha a roham nem enyhül, vagy a köhögés légzési nehézséggel társul, hívjunk orvost vagy mentőt. Receptre kapható olyan készítmény, amellyel a következő roham veszélye csökkenthető, illetve kezelhető."

Trixi írta...

Szia Bélyegző :-)
Már rendben vagyunk, kb egy hétig tartott a köhögés hörgés.
A doktornő a Pulmonológián azt modta, hogy megjósolhatatlan hogy előfordul-e még, vagy egyetlen eset volt.
Az idő majd választ ad. Minden esetre ha még 3 alkalommal előfurdul, szerinte gyógyszerre kell beállítani Marcit. :-(
Az előző megjegyzésedben az idézett módszerek azt hiszem inkább krupp-os tünetek esetén alkalmazandók. Nővérem kislánya évekig kínlódott a hajnali ugató köhögéssel, fulladással, kórházzal, injekciókkal, gyógyszer lélegeztetéssel. Hála, mára már kinőtte. :-)
Őszintén remélem, hogy Marcinál ezt az asztmás tünetet egy kóbor vírus okozta és nem lesz rendszeres.
Köszönöm, hogy gondoltál ránk! :-)

Névtelen írta...

Szia!

Na, hála istennek! Bízni kell, mást úgy sem tehetünk sajna!!

H. Mária írta...

Ha már betölti az ötödik évét, akkor remélhetőleg kinövi. Tamás fiunk volt, ilyen és mikor kivették az orrmanduláját, utána minden rendbe volt. Ez nem mindenkinél van így. Jobbulást. :)

amplik írta...

Szia!
Igen őt írtad, és én is nagyon örülök az összefutó szálaknak!!!! :-)
Marci hogy van? Teljesen elmúlt a vírussal? Remélem, hogy egyszeri volt, és a "vírusos /baktériumos -szezonnal" nem tér vissza! Mária hozzászólásához: igen, nálunk másképp van: Zalánnak már kivették az orrmanduláját, és még mindig asztmás.

Trixi írta...

Mária, remélem, hogy nekünk ez az egyszeri eset adódott, és nem kell éveket várnunk a gyógyulásra. :-)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Gold Price in India