Ne kérj nejlonszatyrot.

A bejegyzésem címét a Tisztítás- Takarítás- Higiénia Blog -ról húztam át. Mélységesen egyetértek a szándékkal, hogy csökkentsük bolygónk műanyag zacskókkal való elhalmozását.
Szeretném, hogy aki egyetért a törekvéssel, szenteljen saját blogjában is egy bejegyzést támogatásul,  legyen ez láncfolyamat. Legyen ugyanez a címe, és mesélje mindenki benne a saját történetét.

Én az a típusú ember vagyok, aki pár dolgot megrögzötten nem hord magával. Ilyen volt például a papírzsebkendő és a bevásárló szatyor is.
Édesanyám pedig jó példát mutatott, nála mindig volt saját szatyor, pirinyóra összehajtva, a pirinyó női retikülben :-).
Bár én szütyőkkel szoktam mászkálni, az ökoszatyor sose került bele...
Tinédzser koromig megesett néha, hogy ha egy-egy szemétdarabot, rágógumit, buszjegyet nem sikerült pontos hajítással az utcai kukába lendítenem és mellette landolt, némi bűntudattal, mégis elegánsan távoztam a tett színhelyéről... annak ellenére, hogy szüleim nem ezt tanították.
Aztán jött a belső megerősítés és elhatározás, hogy utcán (és sehol máshol) nem szemetelünk. Tehát: vagy hazaviszem a szemetet, vagy gondoskodok róla, hogy az valóban a kukában kössön ki, akkor is ha le kell hajolni érte és újra kell próbálkozni a kidobással. :-) Legegyszerűbb minél közelebbről dobni :-)
Ehhez mai napig tartom magam, és ezt tanítom gyermekeimnek is.
Sok ilyen apró, belső elhatározásokkal csiszolódtam. Ilyen volt a biomosásra való átállás, a biokert, a vegetáriánus étkezés is.

Aztán egy hirtelen ötlettől vezérelve, becsempésztem két ökoszatyrot a táskámba...csak óvatosan, nehogy feltűnjön magamnak ;-)
Azóta hű társaim. Ha táskát cserélek, ők is átugranak az új táskába. Sokszor voltak már hasznomra, sőt mára már nélkülözhetetlenek, hozzám nőttek. Bevallom, a pénztárost, eladót, kofát, árust jó előre tájékoztatni szoktam, hogy NEEEEEM szükséges nejlont adnia, mert nálam van ÖKOSZATYOR! :-) (Ilyenkor mindig olyan büszke vagyok magamra :-D )
Az egyik szatyor "nemszőtt" kelméből készült, amit egy GEO magazin vásárlásakor kaptam az újsággal együtt, a másikat pedig kiseritől kaptam, ő varrta. :-) Nagyon praktikus és igazán egyedi.

És hogy hogyan is állok a papírzsebkendőkkel? Van már neszeszerem is, amit teletankoltam és beraktam a táskámba a szatyrok mellé. A neszit szintén kiseri követte el. :-)

1 megjegyzés:

eszterda írta...

Így igaz! És nagyon jók a szatyrok!:)))

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Gold Price in India