Interjú

Tegnap hazafelé az utcánkban "mikrofonvégre" kaptam a háztartási gép szerelőnket. Megbízom benne, mert eddig a hűtőnktől kezdve anyukámék mosógépéig mindent gyorsan és kiválóan megjavított és persze soha nem akart többet, drágábban kicserélni, mint ami egyébként szükségszerű volt.

Egy kedves ismerősöm gépe ment nemrégiben tönkre és azt mondta neki a szerelő, hogy a sok mosószóda és fehérítő miatt van, ami lerakódott a gépben a mosások folyamán. Ugyanakkor több felé olvastam és hallottam, hogy a szerelők azzal ijesztgetik a háziasszonyt, hogy ecetet nem szabad használnia a gépben, mert elmarja a gumi alkatrészeket.
Ezekre kérdeztem én rá a villám interjúban a szerelőnktől. :-)

-Valóban a por alakú, mosáshoz használt szerek, a mosóporral egyetemben egy idő után, mivel nem képesek teljes mértékben oldódni a leginkább használt alacsony, 30-40 fokos vízben, lerakódások képződnek például a gép vízelvezető gégecsövében, ami ettől merev lesz. Funkciója lenne pedig, hogy rugalmas legyen, a gép és a víz mozgását kövesse szivattyúzáskor. Ha ez a flexibilitás megszűnik, a cső könnyen elreped, megtörik és már ömlik is a víz a gépből.
Ezért találták ki a gyártók a folyékony mosószert, mert azok használatával némileg megnövelhető a gép szolgálati ideje.
Mit tegyünk, ha továbbra is a mosódiót és hozzá a mosószódát és a fehérítő sót szeretnénk használni?
Fontos a gép ecetes átfőzése, évente két alkalommal (ha mosómasa vagy, és nagy a családod, akkor többször). 
Biztosított a szerelő, hogy nem fogja az ecet tönkre tenni a gép gumi alkatrészeit, sőt, azoknak is jót fog tenni. Nem szükséges semmilyen drága vízkőoldót vagy egyéb karbantartó szert vásárolni!
Önts a dobba 2 liter  15%-os ecetet, majd indíts el egy főzőmosást üres géppel.
(Ha figyelembe vesszük, hogy a két liter ecet felhígul 40-50 liter vízzel, valóban elképzelhetetlen, hogy szétmarjon bármit is)
Ezt a karbantartást akkor is tedd meg alkalmanként, ha egyébként minden mosáshoz raksz 1-2 kanál ecetet.
Az ecet savassága leoldja a feltapadt lugos kémhatású maradványokat a gépben és annak belsője tiszta, fényes marad, valamint a mozgó alkatrészek sem állnak be.
Fontos az is, hogy miből mennyit használsz a porok esetében. Tartsd be a használati útmutatón megadott mennyiségeket, vagy ha erős a szennyeződés, akkor inkább előáztatással próbálj megszabadulni tőlük, ne a gépedet tömd meg a porokkal :-)

0 megjegyzés:

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Gold Price in India