KOS (aromaterápia az asztrológiában)

A Kos csillagjegy március 21-től április 20-ig tart. A Kos tűz jegy, uralkodó bolygója a Mars.
A bazsalikom és a fekete bors uralkodó bolygója szintén a Mars, és ezeknek az illóolajoknak a határozott karaktere jól szimbolizálja a Kos tüzességét.

Bazsalikom, szent bazsalikom

Aromás, egynyári növény, zöld levelekkel és apró, fehér vagy rózsaszín virágokkal. Illóolaját a levelekből és a virágos részekből nyerik gőzös desztillációval.
Származási hely: Franciaroszág, Egyiptom, Comore-szigetek, India, Olaszország, Bulgária, Magyarország.
Jellemzői: a bazsalikom édes, gyógynövényes fejillattal és fűszeres, likőrös, ánizsos aljegyekkel rendelkezik.
A szent bazsalikom aromája hasonló, csak mélyebb. A  bazsalikom jól keveredik a legtöbb gyógynövénnyel, valamint a levendulával, a  gerániummal, a bergamottal, a lime-mal, a citrommal, a tömjénnel és a fenyővel.

A bazsalikom finomabban hat az agytevékenységre mint a rozmaring. A leghatásosabb illóolaj szellemi kimerültség, a gyengeség, a döntésképtelenség kezelésére. Segít az idegrendszeri rendellenességek és a testileg legyengítő betegségek tüneteinek enyhítésében. Alapvetően erősítő, roboráló és tisztító hatású.
Bár a bazsalikom kedvezően befolyásolja az emésztési és menstruációs problémákat, leghatásosabb tulajdonság a mégis az idegekre és az elmére gyakorlott tonizáló hatása. Éppen emiatt viszont nem javasolt a folyamatos vagy túlzott használata.
Jobb, ha más illóolajokkal keverjük, ha nem akarunk illatozni, mint egy pizza egész nap. :-)
Lelki hatását tekintve a bazsalikom élénkítő és erősítő meditációhoz alkalmazva tisztítja az elmét és serkenti a szellemi aktivitást. Finoman védelmezi a lelket, antidepresszáns és tonizáló hatása révén segít a hosszan elhúzódó mentális kimerültség kezelésében.
Ellenjavallatok:
kerüljük terhesség ideje alatt, és ne használjuk túlérzékeny bőrön! Csak kis mennyiségben - max 2%-os keverési arányban- és ne huzamosan alkalmazzuk!


A fekete bors évelő, fás kúszónövény, szív alakú levelekkel és fehér virágokkal, melyek bogyókká vagy borsszemekké fejlődnek. Az illóolajat a szárított, összezúzott, majdnem érett bogyók gőzös desztillációjával nyerik.
Származási hely: India, Indonézia, Madagaszkár
Jellemzői: csípős, fűszeres, tüzes fejillattal és meleg, csípős, fás, keleties aljegyekkel rendelkezik. Kis mennyiségben jól keveredik a fűszerekkel és a virágokkal, valamint a tömjénnel, a szantálfával, a majoránnával és a rozmaringgal.

Fő terápiás tulajdonságai:
 • fájdalomcsillapító
 • fertőzésátló
 • afrodiziákus
 • baktériumölő
 • szélhajtó
 • emésztést serkentő
 • lázcsillapító
 • hashajtó
 • vérbőséget okozó
 • stimuláló
 • tonizáló.


A bors a leghatásosabb illóolaj az emésztés serkentésére. Majoránnával keverve és a hasfalba masszírozva segít a székrekedésen. Fokozza az étvágyat és enyhíti a szélgörcsöt. Stimulálja alépet, így orvosolja a vérszegénységet. Borogatás formájában jól kezelhetők vele a horzsolások és a fagydaganatok. Alapvetően erősítő és stimuláló hatású.
Lelki hatását tekintve melenget, fokozza a kitartást és segít visszatalálni önmagunkhoz. A fekete bors csupa rejtély, a testet és a szellemet egyaránt élénkíti. Finom afrodiziákus hatása jól alkalmazható az intim masszázskor, főleg abban az esetben, ha a szenvedély hiánya okozza a szexuális vágy elmúlását.
A meditációhoz elsősorban a közömbösség, a döntésképtelenség, az egy helyben topogás érzésének az enyhítésére és leküzdésére alkalmazandó.

Ellenjavallat: ne használjuk a túlérzékeny bőrön! Fürdőolajhoz maximum 3 cseppet adjunk, masszázsolajhoz maximum 2%-ban keverjük!

(Forrás: AZ AROMATERÁPIA BIBLIÁJA / Alexandra kiadó )

0 megjegyzés:

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Gold Price in India