Henna a hajra

Az utóbbi időben, a vegyszeres festékek elkerülése okán csak frizura vágást és szárítást kértem a fodrászomtól.
Azon embercsoport körébe tartozom, akiknek már a 40-et megelőző időszakban is bőszen keverednek ősz hajszálak az eredeti hajszín közé.
Mindezt hajlandó voltam / vagyok / leszek elfogadni, hiszen ez a természet rendje, mégis barátnőmnek sikerült felráznia engem "ősanya álmomból" :-D és pár mondatával elgondolkodtatott... végül is tényleg, még fiatal vagyok!
Ezek után rákerestem a hennára, ami köztudottan az indiai és más keleti kultúrákban a hölgyek és urak körében kozmetikai szépítő, festő és bőrápoló szer.


A Henna (Lawsonia Inermis), leveleit és kérgét őrlik porrá, keverik el vízzel és ezt a krémet kenik fel a kezelendő felületre.
Az igazi, eredeti, adalékmentes, kizárólag hennából készülő por zöld színű, mégis vörös / vörösesbarna színt ad a bőrnek, hajnak.
A kapott árnyalat függ a bőr / haj alapszínétől és függ a kezelés időtartamától.

Alapos informálódás után beszereztem 500 gr hennát és tegnap megkértem egy nagyon kedves ismerősömet, Szilviát, hogy fesse be vele a hajamat.
(A hennapor csak nagyon-nagyon ritkán vált ki különlegesen érzékeny egyéneknél allergiás reakciót. Mivel korábban már volt díszítve a kezem hennával és nem jelentkezett bőrpír, így most nem alkalmaztunk próbacsík festést vagy egyéb tesztelést.)

60 gr porhoz annyi forró vizet adtunk, amennyit felvett, hogy jól kenhető majonéz állagú pépet kapjunk. Miután kihűlt annyira, hogy a fejbőrömet ne égesse, elkezdődött a hajtőre való felhordás. :-)
Szilvia kesztyűben dolgozott, hogy a henna ne fogja meg a kézbőrét. Miután a hajtövek befestésével elkészült, a maradék hennapépet eloszlatta a hajon és jól összemaszírozta, hogy minden szálat egyenletesen érjen. Folpackot tekertünk a pakolásra, majd sapkát húztam a fejemre, hogy melegen tartson. Fél ötkor indítottuk az órát, ekkor lettem kész.

Itt jegyzem meg, hogy Szilvia lelkes fodrász tanuló, a szorgalmasak közül, aki minden órán ott van és figyel, a szakmájában NAGYON JÓ szeretne lenni... mégsem hallott még a hennával való festésről (17 éves) ezt még mellékesen sem említik a suliban.
Pont emiatt, ugyanannyira volt lelkes és kíváncsi az eredményre, mint jómagam.
A 2-8 óra hatóidőt nem tudta megvárni, ezért megígértem neki, hogy mindenképpen megmutatom a végeredményt.
Este fél kilenckor (4 óra elteltével), zuhany alatt szabadultam meg a zöld, erősen kaszált fű illatú pakolásomtól.
Az eredmény szuper lett, nekem nagyon tetszik az új vöröses barna hajszín. Fiatalított rajtam legalább 5 évet ;-) és a lelkiismeretem is tiszta hogy mindezt nem vegyszeres hajfestékkel értem el.

Fotók az "előtte" állapotról nem készültek, így csak azok tudják érzékelni a változást, akik ismernek. 
Csinálok majd napfényben "utáni" fotót :-) Nemsokára feltöltöm.

3 megjegyzés:

Erika írta...

Nagyon kíváncsi vagyok, kérek képet!! aztán hátha egyszer én is kipróbálom... csupa fehér a hajam, de festéket nem akarok. Na, muti a képet!:)

Trixi írta...

Rendben, ma nem sikerült a fotó, mert a fényviszonyok nem voltak megfelelőek, de holnapra több napsütést ígérnek.. :-)

Mary írta...

Kíváncsian várom a képet! :)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Gold Price in India