Mosószer házilag

Olcsó mosószer házilag? Valóban annyira olcsó??????

Rengeteg blogban olvastam a szappanreszelék, mosószóda és víz keverékéből készült olcsó mosószerekről, sőt valahol szappanreszelék és mosószóda keverékét is lehet kapni. De sehol nem olvastam, hogy a mosógépünk meddig bírja az olcsó mosószert?
Tévhitek!!! Lehet, hogy a szappan fajtájától függ, de nagy dugulásokat okozhat a gépben és a lefolyóban. Több felhasználót és mosógép szerelőt megkérdeztem a hetekben, akik a következő problémákról számoltak be.
 1. A szappan összeállt, pedig a recept szerint sokáig főztem és alig lehetett kinyomni a gép csöveiből. A mosógépszerelő órabére még nem volt olyan vészes, de egy mosógép csere????
 2. 90 fokon mostam csak a szappannal, de mégsem oldódott fel rendesen. Lepedékek maradtak. A mosószóda, a nátrium-perkarbonát és a mosódió párosítással olyan tiszta és szagmentes ruhákat kapok, mint még soha. Üzemi konyhán dolgozó sereg után mosok évek óta, mint mondtam 90 fokon, de eddig még nem tapasztaltam, hogy vasalásnál nem érzem az olajos (avas,dohos) szagot. Szerintem a mosószóda az ász.
 3. Szappanreszelék és mosószóda keverékével mostam, majd pár hónap után a tiszta, puha, vegyszermentes és illatos ruhák helyett valami förtelmes bűzt éreztem a gépben és a ruhákon is.:-((. A szerelő szerint ez egy népbetegség. Valamilyen baktérium elszaporodik a gépben. A vegyszer nélküli, alacsony hőmérsékletű, rövid mosás hosszú távon nagyon kedvez a bacik elszaporodásának. Viszont az eltávolításuk nem volt olyan egyszerű.:-(
 4. Mosógépünk védelme érdekében 3-6 havonta mossuk át 0,5 kg citromsav és zsíroldó (mosószóda, trisó) keverékével egy 75 fokos programon. Mosogatógépünk is hálás lesz érte. Az ecet helyett pedig citromsavat használjunk öblítésre és a mosóparfüm mellé is. Mosószerünk pedig tartalmazzon bioenzimet, ami gátolja a gyors lerakódást és a baktériumok elszaporodását. Fokozott figyelmet igényelnek a műanyag dobos mosógépek, ahol a mosógép dobja erősen bordázott. (A mai mosógépek 90-95 %-a ilyen) A bordákban vígan megtelepednek és szaporodnak a kórokozók, ami egy öko mosásnál maximum a leengedett vízre hat pozitívan, de a ruháink szempontjából majdnem mindegy,  hogy vegyszer vagy baci?? 
A következő tévhit a szódabikarbóna

Sokan keresnek szódabikarbónás mosószer receptet, pedig a nagyanyáink csodaszere meglepően sokféle módon használható, de a mosás nem a szakterülete. Fehérítésre a nátrium perkarbonát alkalmasabb.

Mindig tartsunk belőle otthon! Íme néhány ok, amiért a szódabikarbóna rendszeres használata ajánlható.
 • szagelnyelő: cipőben, hűtőben, szekrényben, dezodorban
 • könnyíti az emésztés
 • fertőtlenít: fésűk, kefék, manikűrkészlet, smink-ecsetek, szivacsok és más hasonlóeszközök a baktériumok melegágyai lehetnek. Alapos tisztítás, fertőtlenítés céljából tegyük egy mosdókagylónyi vízbe, majd keverjünk hozzá 8 evőkanál szódabikarbónát. Egy éjjel is ázhatnak, majd tisztítsuk meg őket és öblítsük le vízzel. 
 • továbbá:zöldségeink megőrzik élénk színüket, ha főzéskor kevés szódabikarbónát is szórunk a vízbe.
 • gyümölcsmosó: 1 liter víz + 1-2 evőkanál szódabikarbóna keveréke
 • súrolószer: leégett, odaégett ételmaradványokat szórjunk be szódabikarbónával majd csepegtessünk rá vizet
 • fogmosópép: szódabikarbóna + citromlé
Még egy dolgot olvastam: "Webáruházakban forgalmazott szódabikarbóna nem ugyan az, mint az érkezési."
Webáruházak szódabikarbónája is lehet étkezési, csak a 25 kg-os kiszerelést szabad megvenni erre a célra!!! A szódabikarbóna ugyan az, csak a kiszerelés nem kapott patikai minősítést.:-)


0 megjegyzés:

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Gold Price in India