Tényleg csak a só a hibás???

December elején kaptam egy hírlevelet, miként egy szuper ételízesítő került a boltokba. Nem új "csodasó", közel 20 éve kísérletezte ki egy gyógyszerész feltaláló asszony. Pont ebben az időben egy lelkes forgalmazó pedig megszólította, sőt felszólította egyik kedves ismerősömet egy nagykerben, hogy látszik rajta, hogy rengeteg sót eszik és milyen egészségtelen kinézete van. A hölgy elmúlt 60, de senki nem mondaná meg róla. Igaz a súlya nem ideális, de magas és egészséges, ráadásul alig fogyaszt sót. Csak a kész ételekben található sót eszi, mert amit Ő készít, abba nem tesz csak fűszereket. Hát a reklámozó Hölgy tévedett, de azért nyílt boltban, idegenkén elég jól letámadta a kedves, ártatlan ismerőst.
A termék összetétele: kálium-klorid, kálium-citrát, ízfokozó E 621, szárított zöldségek és fűszerek: sárgarépa, pasztinák, zeller, vöröshagyma, petrezselyemlevél, fűszerpaprika, őrölt bors, fokhagyma, lestyánlevél, babérlevél, valamint kukorica-keményítő, cukor, magnézium-citrát és antioxidáns E 300.
Azt mindenhol olvashatjuk, hogy a magyar ember túl sok sót fogyaszt, ezért olyan magas az ér­el­me­sze­se­dés, a szívritmuszavar és a szív­in­fark­tus. Ennek megelőzésében segíthet a fent említett ételízesítő, de nem csak a sóra, hanem a zsírokra, főleg a transzferzsírokra is oda kell figyelni.

       Végre a magyar kormány is szigorítaná a magas transzzsírsav-tartalmú termékek forgalmazását. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) úgy nyilatkozott a Magyar Nemzetnek, hazánkban egyes becslések alapján évi ezer, mások szerint tizenötezer halálesetet lehetne megelőzni, ha jelentősen csökkenne a lakosság transzzsírsavbevitele.
A transzzsírsavtartalmat nem köteles a gyártó külön feltüntetni, de ha az összetevők között előkelő helyet foglal el a hidrogénezett növényi zsiradék, akkor nagy valószínűséggel transzzsírsavat tartalmaz. Dániában, Ausztriában, Svájcban, Izlandon és Svédországban rendelet rögzíti a transzzsírsavak maximalizálását, így jelentősen visszaesett a szív- és érrendszeri halálozások aránya.
Pedig milyen finom :-(
A transzzsírsavak az élelmiszer-ipari feldolgozás folyamán növényi olajok részleges hidrogénezésével előállított zsírsavak. Növelik az élelmiszerek eltarthatóságát és segítik aromájuk megőrzését, de csökkentik a jó és emelik a rossz koleszterin szintjét. Fogyasztásuk szív- és érrendszeri betegségekhez, daganatos megbetegedésekhez, elhízáshoz, cukorbetegséghez, Alzheimer-kór kialakulásához vezethet; gyulladáskeltő-, érfalkárosító hatásúak.
A margaringyártók és a gyorséttermi láncok manapság már lépéseket tettek kiszorításukra. Legköztudottabban kekszekből, péksüteményekből és kakaós bevonómasszás termékekből jutnak szervezetünkbe, de az OÉTI 2012-ben közzétett a kereskedelmi forgalomból származó élelmiszerek transzzsírsavtartalmat mutató listája:http://www.oeti.hu/download/tfacsop.pdf
Forrás: az internet

0 megjegyzés:

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Gold Price in India